The other day, I forget what brought it up–but I ended up looking up some formulae for power, both electrical and units of work. I found them on Wikipedia, and ended up writing a couple of them in a little pocket calendar I had bought. When we were kids, my dad used to bring us those from the plant (Dupont plastics plant) where he worked. Little pocket calendar; planners as they might be called these days.
As a kid, I thought it was the coolest thing ever, with all sorts of cool conversion charts, handy mathematical formulae for engineers, that kind of thing. And–maps!! The only thing cooler I had as a kid was a circular slide rule with all these neat formulae on the back of it. Okay, so I never said I was normal… 😀
Well anyway, the little calendar I got is pretty cool. I had seen some moleskine calendar/planner books at Borders before Christmas. I was thinking about getting some for my nephews, but I got other stuff. And I thought about getting one myself. For some reason I’ve been looking for a handy, pocket-sized way to start planning/keeping abreast of my appointments. I guess because people will mention stuff to me, and I always have to say that I’ll get back with them, because I don’t know how their invite fits into my overall schedule.
I also wanted one that had some good spaces for taking notes. And you usually don’t see sort of a journal plus a scheduler together like they had them. These moleskines *were* nice, with a choice of daily or weekly paged calendars, *and* space for note-taking. So that I can write down tasks and such, and thoughts, drawings, reminders, etc. I didn’t get one then, because I was pressed for time and they’re a bit expensive.
My brother got one of the City moleskines, and it’s really neat. I looked around for some of D.C., but to no avail.
Later though, when I looked for them at a few different Borders, they didn’t have them. I searched, but did not find. I saw all sorts of others. Finally, I decided to just buy a cheap one and try it out. It’s pretty neat, a little what-seemed-like-no-name UK brand from Johnson Diaries, Ltd. Hmm. I just looked them up on the web. Guess they’re known out there somewhere…
In any case this one has maps! And a little room for notes, some conversion charts, etc. But what it was really missing was some of those handy formulae for power, energy, voltage, etc (sometimes it’s handy to know, for my job). Oh–that’s why I was looking those up… I remembered I wanted to put them in the little pocket diary. So, I went to Wikipedia, looked up a few formula, and wrote them down on the inside cover. Some of these, I used to know, but disuse has mangled them in my mind. I figure this way, if I pull them out every now and again, I’ll have them down permanently and not have to worry ’bout it.
Anyway–cut to last night. I worked out, as documented in previous posts. Just for funsies, after the workout I got to wondering what the wattage was of one of the lifts I was doing, the snatch.
So, I pulled out the little diary, used the conversion from force to watts. I used the 16 kg bell, I swing it through about a 2 meter arc, and it takes at most, a second.
So the formula is:
1 kg x meters squared
—————— = 1 W
So, inserting the values I have it’s:
16 kg x (2m x 2m)
—————- = 64 W
I don’t quite remember how many of those I did in a minute, but seems like 25 could be about right (that’s much less than one a second, of course):
64 W x 25 = 1600 W = 1.6 kW (kilowatts)
So, it appears you would expend about 1.6 kW doing around a minute of those. I didn’t do the calculation for long cycle clean and jerk. It takes a little longer than a second to go from the bottom of the swing to the top position, but you have to rack in between, and sometimes I stay in the rack for at least a second. But it isn’t constant anyway, so I don’t know that I would get a good calculation.
I have also computed tonnage for my other days, though lately I’ve not been worried about it. Mainly because I’ve been going by time, not by count (I need someone to count for me when I do longer sets. You know, more than three… 😉 ). But out of curiosity:
16 kg x 25 snatches = 400 kg
400 kilos = 881.84905 lbs
Let’s add that to say, 10 reps for the 32 kg (for the one minute), and 15 for the 24 kg (one minute) and 20 from the last LCCJ from yesterday @ 16 kg for a minute:
32 kg x 10 = 320 kg (of course)
24 kg x 15 = 360 kg
16 kg x 20 = 320 kg (again), plus the snatch set:
16 kg x 25 = 400 kg (snatches), add these up, and you get
1400 kg = 3,086.4717 lbs
Call it 3,086 lbs. One and half tons. Mind you, I’m only estimating for what each set of both arms resulted in. But that’s, what… seven minutes of work. Not too bad for a workout that only used three little weights. And that doesn’t include the pre-fatigue, post fatigue, or velocity sets, which have their own work expenditure.
Anyway, that’s what you get for being a geek…